Odvažan potez srpske psihoterapeutkinje koju ucenjuju intimnim snimkom

Psihoterapeutkinja iz Novog Sada objavila je na Fejsbuku status koji je privukao mnogo pažnje.

Psihoterapeutkinja iz Novog Sada objavila je na Fejsbuku status koji je privukao mnogo pažnje.

Ona se, naime, našla u velikom problemu sa kojim se suočava veliki broj žena pojavom društvenih mreža i interneta, a to je da je bivši partner ucenjuje intimnim snimcima.

 

“Dragi moji, ovoga puta je meni potrebna vaša podrška. Na žalost, dozvolila sam sebi da verujem jednoj osobi i budem intimna s njim. Bez mog znanja i pristanka, ta osoba je sve snimila. Sada preti da će objaviti te snimke i poslati meni važnim ljudima. Da ne bi to uradio, traži novac zauzvrat. Osoba je već prijavljena u policiji. Od vas mi je potrebno da, ako nekim slučajem taj snimak dođe do vas, da mi ga prosledite kako bih imala dokaze. Molim vas da to uradite, ma koliko bilo neprijatno i vama i meni. Ja se ne bojim istine, niti sam neko ko će ustuknuti pred uličarskim pretnjama, jer znam u koga se pouzdajem i na čemu je izgrađen moj identitet. Takođe ne dozvoljavam sebi da živim u strahu, jer nemam čega da se bojim”, napisala je psihoterapeutkinja na svojoj Fejsbuk stranici.

APEL PSIHOTERAPEUTKINJE

Za ovakav zreli i neverovatno odvažan pristup ovoj užasnoj životnoj situaciji neophodna je velika snaga, koju je ona nesumnjivo pokazala. Uskoro je dobila i podršku brojnih žena i muškaraca, kao i organizacija poput Autonomnog ženskog centra.

Podsetimo, pretnje, ucene i iznude u Krivičnom zakoniku predstavljaju teže oblike narušavanja lične bezbednosti od strane trećih lica, jer obično podrazumevaju i upotrebu fizičke ili psihičke sile, koja utiče ne samo na zdravlje pojednca već i na njegovu ličnu slobodu i osnovna prava.

Takođe, zakonom se sankcioniše i neovlašćeno fotografisanje, pokazivanje snimaka trećem licu, kao i objavljivanje tih snimaka.