NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE PATRIJARH PAVLE: "Niko nije tiše govorio a da se dalje čuo"

Patrijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine

Foto: dnevnizurnal.com Foto: dnevnizurnal.com

Patrijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine, 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je na tom mestu bio od od 1990. do 2009. godine.

Možda ga je najbolje opisao akademik Matija Bećković koji je u jednom intervjuuu rekao:

 

- Niko nije tiše govorio a da se dalje čuo; niko s manje reči nije rekao više, niko nije lakše hodio zemljom a da je ostavljao dublje tragove; niko nije bio manjeg rasta a da se video s veće daljine! Otuda, ni više ljudi ni veće tišine nego na njegovom pogrebu. 

patrijarh Pavle

Foto: Profimedia

Rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci, srez Donji Miholjac u Slavoniji, tada u Austrougarskoj, a sada u Hrvatskoj. Rano je ostao bez roditelja. Otac Stevan je otišao da radi u SAD, tamo je dobio tuberkulozu i vratio se kući da umre kad je dečaku bilo tri godine, iza njega su ostala dva sina Dušan i Gojko. Posle toga majka Ana se preudala i rodila tri ćerke, i pri rođenju treće je umrla.

Dušan i Gojko su ostali sa babom Dragom i tetkom, najstarijem očevom sestrom.

U Beograd je došao 1936. godine, gde je upisao Bogoslovski fakultet. Tu je vanredno završio i više razrede Šeste beogradske gimnazije da bi mogao da upiše uporedo i Medicinski fakultet. Na Medicinskom fakultetu je stigao do druge godine studija, a Bogoslovski fakultet je završio.

U Beogradu ga je zatekao i Drugi svetski rat.

Izvor: Srbija danas