GENIJALNI izum mladog naučnika iz BEOGRADA: Nikolina maska ŠTITI OD KORONE i zagađenja, može se koristiti 10 dana, a filteri se otkuvavaju

Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

Nikola Krstić Foto Ž. Knežević Nikola Krstić Foto Ž. Knežević

Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim "Anora" timom, osmislio je "lajf mask", masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

U razgovoru za "Novosti", Nikola je otkrio da je maska napravljena od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa kovid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

PROČITAJTE I: Kada se vraćate iz kupovine ili sa posla: Evo šta morate da uradite kako ne bi preneli virus u svoj dom

- Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh - objašnjava Nikola. - Takvi filteri se mogu menjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. A, ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara.

   

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik. O njemu su, pre nešto više od dve godine, "Novosti" prve pisale, kao o maturantu beogradske Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", koji je osmislio rukavicu za slepe. On je danas direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 dolara za usavršavanje svog izuma.

Prvobitni 3D model rukavice koju je osmislio, imao je dve funkcije i bio je povezan na mobilni telefon. Dve godine kasnije sve je unapređeno: rukavica "anora" se navlači na ruku, ima deset funkcija, "govori" osam jezika, prepoznaje prepreke, boje, novčanice, otkriva "zalutale"... Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dve nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

*Foto Ž. Knežević

POMAŽU I MAŠINCI

U želji da pomognu medicinskom osoblju, grupa master inženjera Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osmislila je inicijativu "Maska za sve". Ovi vredni i talentovani mladići su, u roku od 48 sati, uradili potrebnu tehničku dokumentaciju i uputstvo za jednostavnu i brzu izradu zaštitnih vizira za lica, koja je dostupna na www.maskazasve.com.

- Naša ideja je bila da ljudi u manjim sredinama mogu sami da naprave maske, bez korišćenja specijalnih aparata - kaže Miloš Petrašinović, student druge godine doktorskih studija.

Budite odgovorni, pazite na sebe i ljude u svom okruženju. Ostanite kod kuće.