Frizerka pozitivna na KOVID-19 imala140 klijenata, ali se NIKO OD NJIH NIJE ZARAZIO, evo i zašto

Nošenje maski dobilo je novu potporu istraživanjem koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu preneli bolest na gotovo 140 svojih klijenata koje su primili u vremenskom periodu od dve nedelje.

Foto: MediaNews Group via Getty Images/Ilustracija Foto: MediaNews Group via Getty Images/Ilustracija

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je slučaj koji je pokazao da je nošenje maski sprečilo širenje virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest kovid-19.

Frizerka iz Springfilda u Misuriju 12. maja razvila je respiratorne simptome, ali je nastavila da radi do 20. maja kad je dobila pozitivni test na korona virus. Ona je ignorisala savete epidemiologa da ode u samoizolaciju 18. maja.

Druga frizerka koja je bila u kontaktu sa prvom razvila je simptome tri dana kasnije 15. maja i nastavila je da radi do 20. maja kad je prvoj frizerki potvrđena infekcija korona virusom. Njezin test, dva dana kasnije pokazao je da je i ona zaražena.

 

Salon se zatvorio na tri dana kako bi se sprovela dezinfekcija prostora, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identifikujući ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovu frizerskom salonu.

Ostatak osoblja salona stavljen je u dvonedeljni karantin.

Obe frizerke su pri svakom kontaktu sa klijentima nosile maske - jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu ili hiruršku masku.

Čak i kad je prva frizerka razvila simptome njih dve, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru.

Epidemiolozi su pratili dve nedelje svih 139 klijenata dve frizerke i ponudili im testiranje pet dana nakon posete salonu.

Njih 67 prihvatilo je testiranje i niko nije bio pozitivan, a niko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tokom 14 dana koliko su praćeni.

Klijenti su bili oba pola u dobi od 21 do 93 godine. Velika većina nosila je maske tokom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.

Većina klijenata imala je platnene ili hirurške maske, a oko pet odsto N95 maske.

Naučnici veruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kijanja ili kašljanja, ali i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori su potencijalno opasne.

To je posebno važno jer osobe mogu širiti virus a da to ne znaju, nekoliko dana, pre pojave prvih simptoma.