Elena i Andrej su svojoj deci poslednji put pokazali babu i dedu kada su imali 11 godina: Nakon par NEZGODNIH PITANJA više ih NIKAD NISU VIDELI

Njihovi sinovi danas pričaju o tome kako je izgledao njihov život.

FOTO: YOUTUBE FOTO: YOUTUBE

Godinama su Donald Hitfild, Trejsi Foli i njihovo dvoje dece živeli pravi američki san. A onda je FBI otkrio istinu - bili su Putinovi agenti iz Rusije. Njihovi sinovi danas pričaju o tome kako je izgledao njihov život.

Tim Foli je 27. juna 2010. godine napunio 20 godina. Kako bi to proslavili, roditelji su odveli njega i njegovog mlađeg brata Aleksa na večeru u jedan restoran indijske kuhinje u blizini Kembridža u Masačusetsu.

Oba dečaka rođeni su u Kanadi, ali su cele prošle decenije živeli u Americi. Donald Hitfild je studirao u Parizu i na Harvardu, a u tom trenutku je bio zaposlen u jednoj konsultantskoj firmi u Bostonu. Njihova majka, Trejsi Foli je bila domaćica koja je svu svoju energiju uložila u podizanje dece. Kada su odrasli, zaposlila se kao agent prodaje nekretnina.

     

Sve u svemu, bila je to tipična američka porodica, doduše sa korenima iz Kanade i sa velikom ljubavlju prema putovanjima u egzotične i daleke zemlje. Recimo, obojica braće bili su fascinirani Azijom, što je celoj porodici bila omiljena destinacija za praznike, a roditelji su svim silama ohrabrivali sinove da budu radoznali i upijaju sve oko sebe. Aleks je imao samo 16 godina kada je proveo šest meseci na razmeni studenata u Singapuru.

Posle rođendanske proslave, stigli su kući i otvorili šampanjac. Mladići su bili umorni - samo noć pre toga imali su žurku kako bi proslavili Aleksov povratak iz Singapura, a Tom je svakako planirao da izađe kasnije te večeri. Posle šampanjca otišao je na sprat u svoju sobu kako bi dogovorio detalje izlaska sa prijateljima. A onda su čuli kucanje na ulaznim vratima. Svi su pomislili da su to Timovi prijatelji došli ranije kod njega ranije, da ga iznenade.

Međutim, na vratima ih je sačekalo sasvim drugo iznenađenje - gomila ljudi u crnim uniformama. Uleteli su u kuća i počeli da urlaju: "FBI". Iza njih, izronilo je još specijalaca. Ispostavilo se da su opkolili celu kuću.

Uskoro su dvojica braće zapanjeno gledali kako im specijalci FBI hapse i vode roditelje. Koliko je situacija bila ozbiljna govori i činjenica da su Donald i Trejsi odvezeni u zasebnim kolima. Tim i Aleks ostali su kod kuće sa gomilom agenata koji će tamo, najavili su, ostati 24 sata kako bi detaljno pretražili kuću i preuzeli sve dokaze koji im trebaju. Jedan od agenata rekao im je da su im roditelji uhapšeni pod sumnjom da su bili "ilegalni agenti strane države".

Aleks je pretpostavljao da je u pitanju neka greška i da su agenti pomešali ljude. Donald jeste često putovao zbog prirode svog posla - možda je zato došlo do zabune a on optužen za špijunažu? Na kraju, možda im je neko smestio. U svakom slučaju, njegovi roditelji nisu špijuni. I par dana kasnije, kada je izdato zvanično saopštenje da je širom Amerike uhapšeno 10 ruskih špijuna, braća su i dalje bila uverena da je u pitanju neka greška.

FBI, međutim, retko kad greši. Nisu pogrešili ni ovaj put. Ne samo da su Donald i Trejsi zaista bili tajni agenti, već uopšte nisu bili Amerikanci. Bili su Rusi. Zaista jesu bili njihovi roditelji, ali nisu se zvali Donald i Trejsi - to su imena dvoje Kanađana koji su davno umrli, a čiji su identiteti ukradeni.

   

Prava imena glasila su Andrej Bezrukov i Elena Vavilova. Oboje su rođeni u Sovjetskom savezu, prošli su KGB obuku i potom poslati kao špijuni na radni zadatak. Kasnije ih je vrbovala SVR, savremeni naslednik KGB-a.

Inače, u to vreme uhapšena je i Ana Čepmen, seksi ruska špijunka koja je kao pokriće imala zanimanje manekenke.

Aleks i Tim bili su, prirodno, u potpunom šoku. Nakon otkrića da nisu deca prosečnih Kanađana, već deca ruskih špijuna, čekao ih je dug put do Moskve.

Andrej i Elena

Foto: Youtube

Šest godina kasnije, dakle 2016. godine, novinar britanskog Gardijana dobio je priliku da popriča sa Aleksom. Danas se on zove Aleks Vavilov, a njegov brat je Timofej Vavilov. Ni posle šest godina nisu uspeli da sasvim savladaju ruski jezik - govore ga tečno ali se vidi da im nije maternji. Aleks je u to vreme i dalje bio student u jednoj evropskoj zemlji, a u Rusiju je svratio da poseti roditelje. Timofej je radio u području finansija u Aziji. To je sve što su bili voljni da podele od privatnih informacija, iz razumljivih razloga. Iako su ih mediji opsedali, svesno su ih izbegavali i razgovor za Gardijan je prvi i jedini na koji su pristali, i to samo zato što su se u tom trenutku obojica borili da dobiju svoja kanadska državljanstva koja su izgubili nakon hapšenja roditelja.

Novinar Gardijana tada ih je zamolio da se prisete večeri kada su uhapšeni. Ispostavilo se da su ih te noći agenti FBI odveli u hotelsku sobu. Sutradan, kada su se dečaci vratili kući, ispostavilo se da su im agenti, logično, preokrenuli kuću naglavačke. Odneli su i najmanji deo elektronike, uključujući i kompjutere, mobilne telefone, pa čak i konzole za igrice.

   

Braća su sedela u zatamnjenoj kući. Sutradan ujutro, Tim se išunjao kako bi u javnoj biblioteci telefonirao i probao da nađe advokata za svoje roditelje. Bankovni računu bili su zamrznuti pa su momci bili bez prebijene pare.

FBI ih je doveo do suda u Bostonu, gde su bili smešteni njihovi roditelji. Nisu ih tad pitali za šta su konkretno optuženi.

- Naravno da sam umirao od radoznalosti, ali znao sam da ću svakako morati da svedočim na sudu i s tim u vezi, što sam manje znao, bolje bi bilo za mene i njih. Pretio im je doživotan zatvor, a ja sam želeo da ostanem čvrsto uveren da su nevini i da tako svedočim - kaže u intervjuu Aleks.

Kada su otputovali u Rusiju, potpuno prestrašeni, u avionu sa njima bila je i grupa drugih špijuna iz Rusije.

- Predstavili su nam se, pokazali nam slike naših roditelja iz mladosti i tada smo shvatili da je to sve stvarno i da su nam roditelji zaista špijuni - kaže Aleks.

On i Tim su narednih par dana lutali po Moskvi i razgledali turističke znamenitosti. U jednom trenutku posetila ih je baka, ali ona nije govorila engleski, a dečaci ni reč ruskog jezika.

Porle par takvih dana, roditelji su im deportovani u Rusiju preko Beča, putem dogovorene razmene i saradnje dve države. Kada su izašli iz aviona, i dalje su na sebi imali zatvorske uniforme.

Ono što su dečaci kasnije saznali o roditeljima je sledeće - regrutovani su zajedno, kao par i godinama su obučavani i pripremani za misije. Sve se dešavalo kasnih sedamdesetih, a pored obuke imali su i intenzivne časove engleskog jezika koje im je držala jedna Amerikanka. Svaki trening vršio se jedan na jedan i agenti se nikad nisu međusobno susretali niti upoznali.

Osamdesetih je ovaj par poslat u Kanadu. Juna 1990. godine je Trejsi rodila Tima u Torontu. Timovo prvo sećanje je pohađanje škole u kojoj se govorio francuski jezik i poseta tatinom radnom mestu u jednom skladištu koje se bavilo distribucijom dečkoj pelena.

   

Andrej Bezrukov je imao fakultetsku diplomu iz Sovjetskog saveza, ali Donald Hitfild nije imao formalno obrazovanje, pa je Andrej ponovo išao na fakultet u Kanadi.

Dok su njih dvoje gradili lažan život, zemlja iz koje su poticali prestajala je da postoji, a komunizam je umirao. Borij Jeljcin bio je u tom trenutku na vlasti a Rusija na kolenima. Međutim, 1999. godine, baš kada su planirali da se presele u Ameriku, na političku scenu Rusije stupa novi igrač, stari KGB "vojnik". Bio je to Vladimir Putin.

Donald i njegova supruga prelaze u savremeni SVR. Decu su podučavali engleskom jeziku i nisu govorili na ruskom niti forsirali taj jezik u kući. Umesto toga, forsirali su francuski.

Na jednom snimku zabeležen je Andrej Bezrukov i čuje se kako gotovo savršenim akcentom govori engleski jezik.

Aleks je novinaru Gardijana rekao da u detinjstvu nikad nije ni pomislio da bi roditelji mogli da mu budu špijuni, naprotiv.

- Čak sam često patio što smo toliko dosadni. Delovalo mi je da su porodice svih mojih prijatelja zanimljivije od moje - kaže Aleks, a pojma nije imao da sve vreme živi pod nadzorom FBI tima.

Naime, u ruskom timu pojavila se "krtica" koja je odala mnoge tajne, pa između ostalog i Aleksove roditelje. Aleksov otac vredno je radio da se uvuče u najviše političke i biznis krugove Amerike. Ne zna se da li je ikada došao do nekog vaćnog materijala, ali FBI ima dokaz da je razgovarao i sarađivao sa mnogim važnim ljudima.

Komunicirali su sa SVR timom stenografski. Na internet su kačile slike koje su u pikselima imale sakrivene poruke koje bi potom SVR dekodirao.

  

Inače, kasnije se u američkoj štampi pojavila priča da su deca sve vreme znala da su im roditelji špijuni i da je Tim takođe obučavan za taj posao. Tim i danas tvrdi da je to laž.

- Zašto bi dete rođeno u Kanadi i odgajano kao Kanađanin želelo da rizikuje život za zemlju o kojoj pojma nema? I zašto bi uopšte moji roditelji rizikovali i otkrivali mi svoj identitet? - pita Tim.

 

Inače, njih dvojica su poslednji put videli bake i deke kada je Tim imao oko 11 godina. Sreli su ih na jednom proputovanju u Evropi. Nisu ni razgovarali jer deca nisu znala ruski, a bake i deke engleski. Međutim, svake godine slali su praznične poklone na kojima je uvek pisalo "od bake i deke". 

   

Roditelji su im govorili da žive u Kanadi ali daleko od Toronta, i da ih zato nikad ne viđaju. Povremeno bi im stigle nove slike bake i deke, a oni bi uvek bili u snežnom okruženju, što je bila olakšavajuća okolnost jer su pejzaž Sibira mogli da podmetnu kao okruženje iz Kanade.

 

Poslednji put kada su videli baku i deku uživo, Tim je imao 11 godina i već je počeo da se pita logična pitanja poput "Kako to da baka i deka ne znaju engleski jezik a žive u Kanadi", a, kako je primetio, i ne izgledaju baš kao Kanađani i tako su viđanja prekinuta.

Njih dvojica se i danas smatraju žiteljima Kanade i bore se svim silama da dobiju svoje državljanstvo koje su izgubili. U međuvremenu, prošli su teške psihičke bitke jer u jednom danu potpuno su izgubili svoj identitet i dobili neki novi život. Ipak, kažu da odbijaju da ih detinjstvo definiše. Njihovu životnu priču znaju samo najbliži.

Kažu da ne žele da žive u Rusiji, i da su spremni da tu dolaze samo povremeno, da posete roditelje. Njihov odnos sa njima je prilično kompleksan. U početku, kada su njihovi identiteti razotkriveni, bilo je mnogo prezira i ljutnje sa strane momaka. Bilo je i mnogo pitanja i sumnji.

- Ja sam se često pitao i da li su nas naši roditelji uopšte želeli, ili su nas dobili samo zbog toga što im se uklapalo u posao. Nije na meni da im sudim, ali i dalje se rvem između toga da li ih mrzim ili se "samo" osećam izdanim. Ipak, oni su me odgajili najbolje što su mogli. Smatram da je nefer što će mene ceo život određivati njihova špijunaža, i zbog toga će uvek postojati veliki kamen spoticanja između nas - zaključuje on na kraju.