"OTKAD DECI I UNUCIMA NAPLAĆUJEM RUČAK, VIŠE SU POČELI DA ME CENE": Dok im je džaba kuvala tretirali su je kao roba

Mnoge bake ne mogu ni da zamisle ovako nešto, a kad pročitaju pravi razlog, jasno im je i zašto to radi

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Jedna ugledna baka iz Velike Britanije, gospođa Kerolajn Dadridž iz Fervotera u Kardifu, donela je odluku da ove godine unapredi tradicionalni ručak koji organizuje za svoju porodicu. Ovaj put, kako bi pravedno raspodelila troškove, odlučila se na inovativni korak – postavila je cenovnik za učestvovanje na okupljanju.

 

 

Gospođa Dadridž, šezdesettrogodišnja penzionerka, objavila je cenovnik koji predviđa naknadu od 15 funti (oko 2.000 dinara) za odrasle članove porodice, dok deca uzrasta od tri do 12 godina izdvajaju 5 funti (oko 650 dinara). Najmlađi unuci, s druge strane, plaćaju simboličnih dva dolara (oko 220 dinara).

Baka, Žena, Starija žena

Foto: Shutterstock

Iako postoje oni koji smatraju da je ova praksa sebična, gospođa Dadridž brani svoju odluku, ističući da nije reč o pohlepi za novcem, već o pažljivom planiranju budžeta i ravnoteži troškova. Ideja je nastala nakon gubitka supruga 2015. godine, kada je njen prihod značajno opao.

 

"Najbliži rođaci su već naviknuti na ovaj sistem. Iako se možda nekima čini grubo uvoditi 'porez' na božićni obrok za decu, smatram da je to važna životna lekcija. Stariji unuci čak vole to što daju svoj doprinos, nudeći pomoć, što ja cenim. Više su počeli da me cene kako sam počela da naplaćujem ručak.", istakla je gospođa Dadridž.

Svekrva, žena, Baka, Domaćicafoto: Shutterstock

Božićna večera, koja uključuje vino, bezalkoholna pića, božićni puding, krekere, orahe, sir i tradicionalne dekoracije stola, sada postaje ne samo prilika za okupljanje već i za učenje odgovornosti. Gospođa Dadridž dodaje da deca i unuci dobijaju zadatke oko posluživanja jela. Takođe, naglašava da ako neko ne izmiri svoje obaveze na vreme, jednostavno neće biti pozvan na naredna okupljanja.

"Iako očekujem kritike zbog naplate božićne večere, to meni ne smeta. Ranije, dok sam svima kuvala džaba, ophodili su se prema meni kao da se to podrazumeva, nisam ja ničiji rob. Ovo nije pohlepa za novcem, već metod planiranja budžeta i pravične raspodele troškova među svima za stolom", zaključila je gospođa Dadridž.

Izvor: Stil