Dr Ana Gligić upozorava i na ovaj način PRENOŠENJA VIRUSA: "Još od Italije je jasno da se virus prenosi I OVAKO - da su se svi ljubili i pljuvali ne bi moglo da se zarazi toliko ljudi"

Na stotine naučnika tvrdi da postoje dokazi da sićušne čestice Kovida-19 mogu da se zadrže u vazduhu i inficiraju ljude u zatvorenom prostoru

Vest da je 239 naučnika iz 32 zemlje pozvalo SZO da revidira preporuke koje bi mogle radikalno da utiču na način na koji ljudi borave u zatvorenim prostorima nije iznenađujuća, kaže za "Žena.rs" virusolog Ana Gligić.

Podsetimo, kako je preneo "Njujork Tajms", na stotine naučnika tvrdi da postoje dokazi da sićušne čestice Kovida-19 mogu da se zadrže u vazduhu i inficiraju ljude u zatvorenom prostoru. Ako je njihov zaključak tačan, nošenje maski u zatvorenom je jedino rešenje, čak i kada se pridržavaju mera socijalne distance.

   

- Ja sam na to upozoravala od početka. Još u trenutku najveće epidemije u Italiji, kada su dnevne brojke novih zaraženih vrtoglavo rasle, bilo je jasno da se virus prenosi i vazduhom. Čak i da su se svi međusobno ljubili i pljuvali, nemoguće bi bilo doseći takve brojke da se ne prenosi i aerogeno. Samo aerogeno prenošenje može da objasni Italiju - kaže Ana Gligić.

Ona dalje objašnjava i kako je sve moguće doći do zaražavanja.

Pored kapljičnog prenošenja, kada zaražena osoba kine, zakašlje se ili priča pa kapljice koje ispusti zaraze okolinu, moguće je i da zaražena osoba ispusti kapljice na neki predmet. Ako ga vi nakon toga dodirnete i prinesete ruku licu, postoji velika opasnost od infekcije. Takođe, ako kapljica padne na neki predmet i osuši se u nekoj prostoriji, kretanjem kroz prostoriju mi izazivamo malo strujanje vazduha, ali dovoljno da se čestica opet nađe u vazduhu - kaže Ana Gligić.

Jutros je i dr Predrag Kon potvrdio da postoji sumnja da se virus prenosi i aerogeno.

- Kapljično je sigurno da se prenosi, a aerogeno je moguće u posebnim uslovima tamo gde se pacijenti stavljaju na respitator ili dolazi do povećanog pritiska, pa se prave tako sitne aerosolne kapljice, zapravo čestice koje mogu da se šire i vazduhom. To se priča zato što je intenzitet prenošenja jako visok u uslovima povišene temperature, ali to je teorija koja je još uvek samo na tom niovou - rekao je dr Predrag Kon, a Ana Gligić kaže da je sasvim izvesno da se virus prenosi i aerogenim putevima.

- Zbog toga su maska i rukavice izuzetno bitne. Ja recimo ne palim klimu u svojoj kući i nije preporučljivo u ovom trenutku koristiti klima uređaje u zatvorenim prostorima - kaže Ana Gligić, dodajući i da tek sada upoznajemo virus i sve njegove opasnosti.

- Treba najmanje godinu dana da bismo imali neke bliže zaključke - zaključuje ona.